Cauzele vederii slabe

Cauzele vederii slabe

Cauzele vederii slabe

Vederea slaba este definita prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele, acestea fiind percepute ca fiind neclare sau in ceata.

 

De cele mai multe ori, problemele de vedere sunt cauzate de vicii de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau de presbiopie.

In anumite cazuri  problemele de vedere pot avea insa si cauze patologice, cum ar fi cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara, retinopatie diabetica sau altele.

Vedere incetosata - cauze si tratament

Miopia : Vederea incetosata la unul sau la ambii ochi poate fi un simptom al miopiei, insotita uneori de starbism, ochi obositi sau dureri de cap.

Miopia este cea mai frecventa problema de refractie si face ca obiectele de la distanta sa fie vazute in ceata.

Ochelarii de vedere, lentilele de contact sau interventia chirurgicala sunt cele mai frecvente modalitati de tratament.

 

Astigmatism : Vederea incetosata la orice distanta poate fi un simptom al astigmatismului.

In cazul astigmatimului, razele de lumina nu converg catre un singur punct pentru a forma o imagine, indiferent de distanta la care se afla obiectul privit. Este cauzat de o forma neregulata a corneei.

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari de distanta, lentile de contact sau interventie chirurgicala.

 

Hipermetropia : Vedere incetosata la aproape. Obiectele de la distanta  pot fi vazute clar dar nu pot fi focalizate bine obiectele apropiate (30-100cm). In cazul hipermetropiei, in functie de severitatea problemei, chiar si obiectele de la distanta pot fi vazute neclar.

La fel ca si miopia si astigmatismul, hipermetropia poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor de vedere, lentilelor de contact sau prin  interventii chirurgicale.

 

Presbiopia : La varste de peste 40 de ani, pot incepe sa apara probleme la vederea de aproape - la citit sau in cazul perioadelor prelungite de lucru.

Cu toate ca simptomele sunt similare cu cele ale hipermetropiei, presbiopia este definita de dificultatea in a fixa obiectele apropiate, datorata pierderii elasticitatii cristalinului.

Tratamentul presbiopiei se realizeaza cu ajutorul lentilelor progresive, bifocale sau prin utilizarea ochelarilor pentru citit.

 

 

Consultatie ochelari

Consultatia pentru stabilirea dioptriilor joaca un rol foarte important.

O corectie optica trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale:

  1. Vedere clara
  2. Confort in utilizare

Totodata, consultatia pentru stabilirea dioptriilor contine mai multi pasi decat clasica masuratoare cu aparatul (refractometru, dioptron) si testarea cu lentile etalon.

Pentru o consultatie corecta, optometristul trebuie sa identifice nevoile de utilizare ale ochelarului, conditiile de munca si un scurt istoric medical.

Testarile nu se termina la masurarea viciului de refractie si proba cu lentile. Se fac testari pentru supracorectie, testari pentru astigmatism si multe altele.

Va asteptam in magazinele noastre pentru o consultatie pentru stabilirea dioptriilor si acolo va putem explica mult mai multe.

 

Instagram
Suna acum